21 august 2012

Strike #35


Cu această carte ne luăm ‚la revedere’ de la acest distins maior: ‚Bună seara, Melania!’ de Rodica Ojog-Braşoveanu.

Câteva idei: Obsesia este cea mai periculoasă! Obsesia Melaniei Lupu pentru ‚Femeia cu evantai’ a lui Goya este un adevărat stimulent. Aceasta pune la cale un plan absolut incredibil pentru a putea recupera tabloul ce în urmă cu un an îl avea în mână. Dar planul eşuează când maiorul Cristescu se implică în caz, solicitat de băiatul ostaticilor. Dar oare instinctul maiorului este de ajuns? Cu siguranţă că nu! Pentru a o prinde pe Melania are nevoie de dovezi. Există oare vreuna?

Citate: Doamne! Am selectat, pe parcurs, 11 citate din toată povestea! Vouă însă vă voi arăta mai puţine, doar aşa ca să vă fac curioşi.
· -Are o fantezie fantastică şi se recreează cu exerciţii de tembo-habe.
-Asta ce mai e ? Un fel de jiu-jitsu?
-Nu.Un dialect african. Maiorul râse încetişor: Am să vă povestesc cum am cunoscut-o...
· -Vom comite o spargere la Muzeul Chiusbaian.
Bărbatul scoase un fluierat uşor.
-Ne aflăm într-o catedrală, băiete, şi nu pe stadion.
· Dascălu începu să fredoneze:
În ţara cu fluturi albaştri
Iepuraşul pişicher
Trăgea de coadă un rinocer
Ţânţarul cu o flintă
Îl făcu plăcintă...
· Azimioară îşi săltă umerii masivi:
-Părerea mea- dacă-mi permiteţi- e că nu-i normală! Spune-i cuiva că face conversaţie singură sau cu motanul. Nu cunosc un singur ins care n-ar lua-o la goană.
-Sunt o mulţime de inşi, râse Cristescu, care vorbesc singuri. Dubioşi devin atunci când treaba asta se întâmplă pe stradă sau în tramvai.
· Locotenentul mirosi fursecurile cu pornirea instinctivă, caracteristică, a gurmanzilor, apoi arboră un zâmbet de circumstanţă.
‚A avut parastas în familie, pesemne...’
Îl luă gura pe dinainte.
-Condoleanţele mele.
Maiorul râse.
-Sunt din partea Melaniei Lupu. Îi face plăcere că vă întâlniţi mereu, deşi i se pare totuşi că o eviţi. E nerăbdătoare să-ţi ofere o ceaşcă de ceai...
Azimioară se holbă câteva clipe şi dădu din mână edificat:
-Îşi bate joc de noi!
· -Ai ghicit! Cererea mea a fost respinsă. Am primit şi un sfat de valoare inestimabilă. Să mai redactez vreo cinşpe demisii, întrucât caligrafia e superbă. N-ar strica să fi în versuri. După cum vezi, o grămadă de lume e spirituală.
Azimioară se interesă camuflându-şi râsul.(...)
 Îşi luă paltonul din cuier şi ieşi cu el pe braţ. Adăugă înainte de a închide uşa:
-Dă-i drumul, dragul meu! Poţi să râzi acum un sfert de oră.

Părerea mea: Am ajuns să urăsc finalurile deschise! Am rămas în ceaţă şi nu-mi place! Mare păcat că nu mai am cărţi din seria ‚Melania Lupu’ aici- la ţară. Revenind: Doamne! cât umor a putut să aibă doamna Rodica! Genială şi amuzantă, cred că era o femeie excepţională. Să ticluieşti aşa un plan, vai!, nu în fiecare zi îţi vin idei d’astea. Cartea mi s-a părut genială! Atât de lejeră şi totuşi te face să revii la ea. Ce să mai! Tot respectul pentru doamna Rodica! 

Informaţii generale: Volumul pe care l-am citit eu este de la editura  Adevărul holding şi a apărut în 2011 în cadrul proiectului ‚100 opere esenţiale’.  Cartea face parte din seria poveştilor ce îi au ca protagonişti pe Melania Lupu şi maiorul Cristescu. În 1969, Rodica Ojog-Braşoveanu  a debutat cu un scenariu la televiziune (Crima din Cișmigiu), iar primul roman polițist, Moartea semnează indescifrabil, l-a scris la insistența soțului ei, actorul Cosma Brașoveanu, și l-a publicat în 1971 la editura „Albatros”, colecția „Aventura”. În urma succesului publicistic a renunțat la avocatură, după șapte ani de practică, și s-a dedicat scrisului. Până în 1999, după propriile declarații, a publicat 35 de romane, în majoritate polițiste, dar și câteva istorice și unul științifico-fantastic. Modelele preferate sunt Edgar Wallace, Georges Simenon, Karl May, iar dintre autorii români, Theodor Constantin și Haralamb Zincă.

Nota: 5   din 5.


XoXo,
Adry

5 comentarii:

 1. @Raisa: deci îşi place ?:)) măcar e şi asta o reacţie :)):*:*:*

  RăspundețiȘtergere
 2. imi plac cartile politiste,deci imi place subiectul acestei carti.ma bucur ca pe langa fantasy incerci si alte tipuri de carti.

  RăspundețiȘtergere
 3. @Nastya: mersi! :) mă bucur că ţi-a plăcut recenzia :*

  RăspundețiȘtergere
 4. De cand am descoperit-o pe Rodica OB am tot citit carti de-ale ei. Are un umor fantastic si o imaginatie foarte bogata, dar mai ales o istetime datorita careia cartile ei sunt atat de usor de citit :) N-am citit aceasta carte, dar am citit altele, si pot spune ca stilul autoarei este incomparabil :)

  RăspundețiȘtergere

Pot conta pe tine sa-mi spui ce crezi ♥