2 iulie 2012

Strike #21

'Simbolul pierdut' de Dan Brown este, în cel mai adevărat mod, o pauză de la tot ce pot numi fantasy.


'Aşteptarea a luat sfârşit. Simbolul pierdut a apărut- 
şi nu trebuie să fii francmason ca să-ţi placă la nebunie.
Incitant şi spectaculos, ca o cursă în montagne russes.'
-The Los Angeles Times-


Câteva idei: De multe ori trecem pe lângă clădiri frumoase, rostim unele cuvinte, facem anumite semne fără a le conştientiza cu adevărat semnificaţia. Robert Langdon se află în Washington D.C. pentru a ţine o prelegere, dar va realiza că măreaţa capitală a Statelor Unite îi va demonstra că mai sunt secrete pe care mintea lui încă nu le-a perceput. O cursă contratimp al cărui finiş este greu de întrevăzut porneşte din Rotonda Capitoliului american: un telefon misterios, o mână şi un secret păstrat de secole.


Citate: O carte înţesată de simboluri şi semnificaţiile lor. Iată câteva fragmente care, personal, mi-au plăcut:

 • În aceeaşi clipă, Langdon simţi o bătaie uşoară pe umăr. Se întoarse şi privirea îi căzu.. pe figura unei japoneze scunde şi firave. (...)  -Ce vreau de la dumneata, domnule profesor? Cu calm, femeia închise telefonul şi se încruntă la el. Pentru început, să nu-mi mai spui 'domnule'.   Langdon se holbă la ea, siderat.  -Doamnă.. îmi cer scuze! Legătura era proastă şi...   -Ba legătura era foarte bună, domnule profesor, replică ea. Iar eu am un nivel de toleranţă la abureală extrem de scăzut.
 • A doua zi, un Volvo alb oprise în faţa casei ei şi din maşină coborâse o femeie suplă, cu înfăţişare atrăgătoare şi purtând blugi. Instantaneu, Trish se simţise măruntă, măruntă. 'Grozav, gemuse în sinea sa. Frumoasă, bogată şi subţire! Iar eu ar trebui să cred că Dumnezeu e bun cu toată lumea?'
 • - Iar studenţilor dumneavoastră, întrebă Sato, nu li se pare deconcertant faptul că masonii meditează cu cranii şi oase?    -Nu mai deconcertant decât ideea că creştinii se roagă la picioarele unui om ţintuit pe cruce sau aceea că hinduşii rostesc incantaţii înaintea unui elefant cu patru braţe numit Ganesh. Interpretarea greşită a simbolurilor culturale este o cauză frecventă a prejudecăţilor.
 • -Părinte, interveni Langdon pe un ton ce-i dezvăluia dezacordul, cunoaştem cu toţii Apocalipsa Sfântului Ioan şi semnificaţia ei litarală, dar nu mi se pare că profeţiile biblice...    -O, Doamne, Cartea Apocalipsei este o harababură! Eu mă refer la nişte minţi lucide, care au scris într-un limbaj limpede- la predicţiile Sfântului Augustin, la Sir Francis Bacon, la Newton, la Einstein şi lista poate continua-, toate anticipând un moment de iluminare transformativă. Chiar Isus însuşi a spus: 'Nu există nimic ascuns care nu va fi dezvăluit, şi nici o taină ce nu va ieşi la lumină.'
 • Încă de pe vremea lui Michelangelo, sculptorii obişnuiau să ascundă micile defecte ale lucrărilor turnând ceară topită în fisuri şi apoi presărând deasupra praf de piatră. Metoda era considerată un truc nepermis şi, de aceea, orice sculptură 'fără ceară'- în latină 'sine cera'- era considerată o operă de artă 'sinceră'. Iar expresia prinsese. Chiar şi azi ne semnăm scrisorile 'cu sinceritate', ca o mărturie că am scris 'fără ceară' şi că spusele noastre sunt adevărate.
 • -Mitologiile noastre au o străveche tradiţie a cuvintelor magice, care oferă cunoaştere şi puteri cu caracter divin. Chiar şi astăzi copiii strigă 'abracadabra' în speranţa că vor crea ceva din nimic. Desigur, am uitat cu toţii că acest cuvânt nu este o jucărie, şi că îşi are rădăcinile în anticul misticism aramaic- 'Avad KaDabra', care înseamnă 'Creez vorbind'.
 • La primul palier se afla un bust din bronz al unui mason de frunte, Albert Pike, alături de care erau gravate cele mai cunoscute cuvinte ale sale: 'Ceea ce am făcut pentru noi înşine moare odată cu noi; ceea ce am făcut pentru alţii şi pentru lumea întreagă rămâne şi este nemuritor'.


Părerea mea: Mă întreb când oare va înceta Dan Brown să mă uimească ?! De acord, 'toate organizaţiile menţionate, toate ritualurile, informaţiile ştiinţifice, operele de artă şi monumentele la care se face referire în roman sunt reale', dar tot mă uimeşte pe măsură ce citesc din romanele lui. Îi ador stilul de scris, îl respect datorită documentării de care dă dovadă că a depus-o în paginile cărţii şi îl iubesc pe Robert Langdon! Romanul te face să priveşti cu alţi ochi lumea în care trăieşti, dar, mai ales, să realizezi cât de puţine ştii cu adevărat despre ce-i în jurul tău! Este o lectură antrenantă şi tot ce pot spune este: 'Zău că a meritat !!'- asta am spus şi după ce am terminat 'Codul lui da Vinci' şi 'Îngeri şi demoni'! Dacă aveţi o avidă sete de cunoaştere sau doar o nemărginită curiozitate vă invit să dezlegaţi simbolurile prezente în aces volum intrigant şi absolut senzaţional marca Dan Brown!

'După fenomanalul succes înregistrat cu romanul 'Codul lui da Vinci',
Dan Brown cu siguranţă nu îşi dezamăgeşte fanii.
'Simbolul pierdut' abundă de coduri, secrete, răsturnări de situaţie
şi incursiuni în ocultism şi în filozofii străvechi.'
-Janet Maslin- New York Times-


*  Aceasta este o pagină din carte. Vă las să vă distraţi şi voi dezlegând această micuţă enigmă. Soluţia vă va uimi, aşa că vă invit să aduceţi 'ordine în haos' savurând paginile 'Simbolului pierdut' alături de Robert Langdon !

'Dar era atât de simplu, încât aproape că nu era nevoie de creion şi de hârtie. Totuşi, voia să fie sigur că nu făcea vreo greşeală, aşa că notă repede cea mai frecvent utilizată cheie de decriptare a cifrurilor masonice. Cheia consta în patru grile- două simple şi două cu puncte- în care literele alfabetului se înşirau în ordine. Fiecare literă era poziţionată într-o 'incintă' sau 'ţarc'. Forma incintei fiecărei litere devenea astfel simbolul ei. Schema era atât de simplă, încât  părea aproape infantilă.
(...)
Pentru a-l descifra, nu trebuia decât să identifice forma corespunzătoare în cheia de decriptare şi să scrie litera din interiorul ei.'


'Robert Langdon rămâne un erou fascinant- un savant cu sânge rece
în situaţii limită şi cu reaţii pe măsură...
Enigmele se ivesc la tot pasul, iar locuri bine-cunoscute ne apar
 acum într-o altă lumină. O carte pe care o recomandăm cum căldură'
-Entertainment weekly-

Informaţii generale: Volumul a apărut în 2009 la editura Rao, în cadrul RaoClass. Romanul este rezultatul a cinci ani de cercetare şi documentare. La lansarea lui tirajul a fost de 6,5 milioane de exemplare (cel mai mare tiraj de debut înregistrat până acum).

'O lectură captivantă, care ne dă peste cap ideile despre lumea
pe care credeam că o cunoaştem'
-Newsweek-

Nota: din 5, cu cea mai mare sinceritate !

XoXo,
Adry  

10 comentarii:

 1. O vreau, o vreau, o vreau :X Dar va trebui sa mai astept pana la sfarsitul vacantei; am prea multe carti pe lista, deocamdata.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hihiii :x mă bucur că te-am corupt (sau cel puţin aşa sper eu :))..:D)
   vara e luuuungă şi cărţile bune se scurg repede :x deci cred că ai timp destul :)):*:*

   Ștergere
 2. Dan Brown chiar e un geniu :) si geniala e si recenzia ta :*.
  Au ai mei cartea asta si imediat ce citesc ce mi-am propus pentru vara o sa-mi pun gherutele pe ea :)).
  <3

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Iii <3 mă bucur că te-am convins <3
   abia aştept să-ţi văd recenzia <3

   Ștergere
 3. asta chiar pare interesanta, subiectul e pe gustul meu! :X

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. asta a sunat ca şi cum restu' nu erau :)) eh mă bucur că îţi sună bine :*:* poate o vei citi <3

   Ștergere
 4. Interesantă recenzie :x
  Joculețul e genial!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Merci merci :*:*:* ştiiiiiu şi eu m-am jucat cu el :)) <3

   Ștergere

Pot conta pe tine sa-mi spui ce crezi ♥