20 iunie 2012

Strike #15

Şi uite că timpul mi-a mai permis şi mie să termin o carte !!
Vreau să mulţumesc Librăriei Online Libris pentru şansa de a citi 'Un bărbat intră în cameră' de Nicole Krauss. De asemenea, Libris deţine o gamă variată de cărţi în limbă engleză care vă aşteaptă să le răsfoiţi.


Câteva idei: Cum ar fi dacă într-o zi v-aţi trezi că toate amintirile voastre s-au dus? Toate evenimentele importante petrecute după vârsta de doisprezece ani au fost iremediabil pierdute, dar mintea voastră ar fi perfect capabilă de a acumula noi informaţii. Samson Green s-a trezit în mijlocul deşertului Nevada neştiindu-şi numele sau ce căuta acolo. O tumoare pe creier i-a cauzat pierderea memoriei. Viaţa lui alături de soţia sa, Anna; cariera de profesor; toate cunoştinţele sale au dispărut lăsându-i doar trăirile copilăriei. Va deveni indiferent la experienţele anterioare ? Va simţi lipsa unui trecut sau va alege să-şi construiască un nou viitor în pofida tuturor ?


Citate: Cartea este o transpunere rece a adevărului pierderii sinelui interior. Am extras câteva citate care mi-au plăcut:

 • Era o eradicare completă, extirparea atât a memoriei, cât şi a ecoului ei. Iar Anna tocmai asta nu înţelegea, absenţa regretului. Cum poate cineva să regrete ceva ce nu i-a lipsit niciodată minţii ? Chiar şi pierderea este o descriere incorectă- ce înseamnă pierdere, dacă nu-ţi dai seama că pierzi ceva? 
 • -Cred că citeam, nu-mi aduc aminte acum, dar era ceva despre memorie. Ne-ai povestit despre un înger din Talmud, sau ceva de genul ăsta, îngerul uitării, a cărui sarcină este să se asigure că sufletele care trec dintr-un corp în altul traversează întâi o mare de uitare. Câteodată îngerul însuşi uită, şi atunci păstrăm fragmente din alte vieţi şi uneori ele devin vise.
 • - Din cauza iluziei. Te îndrăgosteşti, te îmbeţi şi pentru scurt timp simţi că eşti una cu cealaltă persoană. Suflete pereche şi aşa mai departe. Crezi că nu o să mai fii singur niciodată. Numai că nu durează, şi-ţi dai seama că nu poţi să te apropii decât puţin şi sfârşeşti prin a fi cumplit de dezamăgit, mai singur ca niciodată, pentru că iluzia- speranţa de care te-ai agăţat toţi aceşti ani- s-a sfărâmat. 

'Un roman vizionar, dar scris cu precizie, direct şi misterios, asemenea unuia semnat de Ian McEwan, dar mai auster.'
-Bookforum-

Părerea mea: Această carte chiar te pune pe gânduri. Puterea unui om de a alege să lase trecutul în urmă şi să pornească pe o nouă cărare a veţii, să-şi lase nevasta pe care cândva a iubit-o, dar acum o priveşte fără a simţi nimic, cariera de profesor strălucit care acum îi este atât de străină. Stilul autoarei este cu adevărat impresionant, încărcat de detalii şi inserţii care te ajută să pătrunzi mai bine în pielea personajului. Este o gură proaspătă de realitate crudă şi rece. Recomand tuturor celor care şi-au dorit cândva să uite de ei !

'Acest debut extrem de intens şi de inteligent o propulsează pe Nicole Krauss în linia întâi a romancierilor americani.'
-Susan Sontag-

Informaţii generale: Volumul este cel de debut apărut în 2002, la editura Humanitas fiction. Autoarea Nicole Krauss s-a născut în Brooklyn în anul 1974. Aceasta a mai scris şi alte două romane 'Istoria iubirii' (2007) şi 'Great House' (2012). 

'Un prim roman superb scris şi provocator din punct de vedere intelectual. Nicole Krauss are talentul extraordinar de a surprinde inexprimabilul.'
-Chicago Tribune-

Nota: ★ din 5 ! Cum spuneam, mi-a plăcut, dar simt că a lipsit ceva ! :)


XoXo,
Adry 

12 comentarii:

 1. Interesant, dar nu ma dau in vant... ;;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. M-am gândit că ar fi bine să iau o pauză de la Fantasy ;;)

   Ștergere
 2. Interesant subiect, însă coperta cam lasă de dorit! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eh, asta cam aşa este :)) dar îmi place că este lucioasă <3

   Ștergere
 3. Ma bucur ca mai gasesc si recenziile unor carti in care autorul principal nu e cine stie ce creatura.
  Mi se pare interesnata cartea, ma bucur ca ai prezentat-o. Cred ca dupa descriere nu m-ar fi tentat ^^ dar acum e pe lista de to-read.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hihi, mă bucur enorm că îţi place şi te-ai decis să o citeşti :) chiar este o carte bună şi merită citită :)

   Ștergere
  2. Am scris autorul principal vroiam sa zic personajul principal :)) e ce sa-i faci sunt cu mintea in alta parte

   Ștergere
  3. A, nu-i problemă :)) nici nu am observat şi mintea mea e departe rău.. :)) :*:*:*

   Ștergere

Pot conta pe tine sa-mi spui ce crezi ♥